"De Brabantse gastvrijheid bij Van Oers blijft mij ook ook zeker bij"
"De Brabantse gastvrijheid bij Van Oers blijft mij ook ook zeker bij"

Verkoop van de Cepro Groep

Ergens in 2012 begonnen mijn gedachten concretere vormen aan te nemen dat ik de onderneming toch ooit eens van de hand zou moeten doen.

Zes jaar eerder heb ik mijn twee beste medewerkers medeaandeelhouder gemaakt. Het traject dat we daarna met zijn drieën in de onderneming hebben gelopen is voor ons allen uitermate succesvol geweest. Mensen ontwikkelen zich echter en veranderen in de loop der tijd en niet per definitie in dezelfde richting.  Ik vond het derhalve verstandig om uit elkaar te gaan als partners op een moment dat het bedrijf uitstekend presteerde en de vooruitzichten ook goed zijn.

Eenmaal het besluit genomen besprak ik het een en ander met mijn private banker, die me de namen van een aantal Corporate Finance bureaus aandroeg waarvan men een goede indruk had. Zo ook van Van Oers Corporate Finance in Breda.

Het eerste kennismakingsgesprek met de adviseurs van Van Oers Corporate Finance verliep bijzonder aangenaam en Van Oers als organisatie maakte een goede en professionele indruk op mij. Na een gesprek met mijn twee medeaandeelhouders waarin ik hen uitlegde dat het nu een uitstekend moment was om de onderneming te verkopen, zijn we concreet met Van Oers Corporate Finance het verkoop traject ingegaan. Al snel merk je dan dat een dergelijk verkoopproces absoluut door een professionele partij begeleid moet worden in vrijwel alle achtereenvolgende stappen die gezet moesten worden.

Alle bedrijfsinformatie die we tot nu toe als onderneming  produceerden, was van ons zelf en voor ons zelf en voldeed uitstekend voor dit doel. Echter, dit alles omzetten naar cijfers en gegevens waarmee ook een kopende partij goed uit te voeten kan, is een ander verhaal en behoeft een degelijke en professionele begeleiding.
Daarnaast vereiste het opmaken van goede toekomst prognoses een goede sparring partner.
Voor de opmaak van een teaser en een informatiememorandum was eveneens een ervaren partij onontbeerlijk.

Stap voor stap werd op een professionele manier toegewerkt naar het opmaken van een goed verkoopplan, het selecteren van de juiste potentiële kopers, deels bestaande uit strategische kopers, en deels uit investeringsmaatschappijen. Voor dat laatste was een ervaren inbreng noodzakelijk.

Een belangrijk ander aspect is het emotionele traject wat kan gaan opspelen tussen de drie verkopende aandeelhouders. De uitspraak ‘’We hebben niks aan een kruiwagen vol met kikkers die alle kanten uit kunnen springen” heb ik goed in mijn oren geknoopt. Wanneer je in een onderneming samenwerkt, heb je een gezamenlijk doel. Echter wanneer je de onderneming gaat verkopen, stelt iedere aandeelhouder weer zijn eigen toekomstige doel voor ogen waarbij belangen niet per definitie meer evenwijdig lopen. Ook dan komt het er op aan dat er aan de andere kant een ervaren partij zit die hier goed sturing aan kan geven. Op dit punt heb ik grote bewondering voor Van Oers Corporate Finance die op een bijzonder goede manier sturing gaf in een traject waarbij hij ieders op zich begrijpelijke individuele standpunten omboog in een gezamenlijk einddoel, met respect voor ieders individuele eisen.

De eindspurt, na de selectie van de juiste potentiële koper is eveneens een door mij behoorlijk onderschat onderdeel van het traject. De contacten met de koper van Cepro, Indutrade Benelux, en haar gesprekspartners waren van begin af aan bijzonder prettig en er was al snel een sfeer van onderling vertrouwen. De manier waarop men de onderneming in de toekomst van plan is te gaan leiden, sluit naadloos aan op onze wensen hieromtrent.

Je denkt snel dat je een overeenkomst op een paar ‘A-4 tjes’ kunt vastleggen, maar daar komt weldegelijk meer bij kijken. Eigenlijk alles wat je in goed vertrouwen van elkaar aanneemt en voorneemt zal toch op papier vastgelegd moeten worden. Voor de opmaak van de contracten werkten we samen met Freek Haerkens van Advocatenkantoor Van Iersel Luchtman Advocaten. Freek schreef na afloop van het traject: “Als er een award zou bestaan voor meest constructieve overnameonderhandelingen dan zou deze transactie zeker een kans maken”. Dit neemt niet weg dat er toch de nodige juridische touwtrekkerij aan te pas komt vooral indien alles wat je in goed vertrouwen naar elkaar toe bent overeengekomen ook goed naar elkaar toe is vastgelegd.

Op 8 januari 2015 werden de overeenkomsten op een feestelijke manier ondertekend en kan ik terugkijken op een goed verlopen en prettig traject. De Brabantse gastvrijheid op het kantoor van Van Oers met de overheerlijke broodjes tijdens de lunch (we stuurden soms aan op een afspraak rond lunchtijd) blijven mij ook zeker bij.

Dank aan de adviseurs voor een degelijk en goed stuk werk in een voor mij zeer bijzonder traject van de verkoop van mijn levenswerk.

Guus Haagh, Bangkok 27 januari 2015

noot: inmiddels is de 2-jarige earn-out over 2015 en 2016 volledig gerealiseerd.

Vraag Guus Haagh naar zijn ervaring

Vul onderstaand uw naam en emailadres in en u krijgt het mobiele nummer en de contactgegevens van onze klanten. Dan kunt u hen persoonlijk bellen om te ervaren hoe zij onze dienstverlening hebben ondervonden.

Naam:*
E-mailadres:*