"Ik ben blij met de expertise van Van Oers Corporate Finance"
"Ik ben blij met de expertise van Van Oers Corporate Finance"

Van MBO tot de verkoop aan het beursgenoteerde Ariake Japan

Peter Dekker (voormalig partner Baker & McKenzie) besloot in 2008 als commissaris, samen met het huidige management een Management Buy-Out te realiseren van Henningsen Nederland, om het vervolgens na 5 jaar weer te verkopen. Lees hier wat volgde na de Management Buy-Out en de ervaringen van Peter Dekker met Van Oers Corporate Finance.

Achtergrond

Henningsen Nederland is een specialistisch en een vooraanstaand producent van unieke gedroogde vleesproducten die wereldwijd in talloze producten verwerkt worden. De afnemers bestaan uit grote multinationals, food-concerns en smaakstoffenfabrikanten. Zonder het te weten komt iedereen in aanraking met de producten van Henningsen. Bijvoorbeeld tijdens het befaamde “4 uur momentje”. Maar ook op de bank met een zak chips.

Management Buy-Out

Henningsen Nederland is in 1984 opgericht als een dochtervennootschap van het Amerikaanse Henningsen Foods. In 1989 is het bedrijf overgenomen door het Japanse QP, de grootste producent van mayonaise in Japan. Toen QP in 2008 besloot om Henningsen Nederland in de etalage te zetten, heeft Van Oers Corporate Finance het management geadviseerd en begeleid bij de Management Buy-Out. Tijdens het Management Buy-Out traject werden ook reeds de tijdslijnen en de strategie ten behoeve van een beoogde verkoop geschetst.

Verkoop

In de jaren na de Management Buy-Out heeft de onderneming een mooie groei doorgemaakt en eind 2012 werd besloten om de exit te realiseren. Geïnteresseerde partijen bleken er in overvloed. Er werd een selectie gemaakt van een aantal (internationale) financiële partijen en internationale strategen.

Tijdens het traject dienden de nodige uitdagingen zich aan en moesten er, samen met Van Oers Corporate Finance, behoorlijke hobbels genomen worden.

Rusland, een belangrijk exportland sloot als onderdeel van een politiek spelletje haar poorten. Ook het “paardenvlees-schandaal”, resulteerde in onrust in de sector en een daling van de wereldwijde vraag naar Nederlandse rundvleesproducten.

Bij de verkoop hadden we te maken met vier aandeelhouders, waarvan twee vertrekkende (onder wie Peter Dekker) en twee blijvende. Dit vereist alertheid om alle meningen te horen en de nodige sturing om de neuzen dezelfde richting in te krijgen. De keuze van de koper en de onderhandelingen werden hierdoor uitdagend.

Na de enerverende biedingsfase besloten de aandeelhouders dat het Japanse Ariake de juiste koper was. Hierna diende meteen de volgende uitdaging zich aan. Daar waar in Nederland “ja” betekent “ja, akkoord” betekent dezelfde “ja” in Japan “ja, we begrijpen je en denken er over na”. Dat betekent onderhandelen en meermaals heronderhandelen.

Op 28 november 2013 was het uiteindelijk zover. De cirkel was rond. Wat in 2008 was gekocht van Japanners is uiteindelijk in 2013 weer succesvol verkocht aan Japanners.

Over de samenwerking met Van Oers Corporate Finance

Om rechtstreeks van Peter Dekker te vernemen hoe hij de begeleiding van Van Oers Corporate Finance ervaart, kunt u het formulier invullen. We sturen u de contactgegevens dan toe.

Vraag Peter Dekker naar zijn ervaring

Vul in het onderstaande formulier uw naam en e-mailadres in en u krijgt het mobiele nummer en de contactgegevens van onze klanten. Dan kunt u hen persoonlijk bellen om te ervaren hoe zij onze dienstverlening hebben ondervonden.

Naam:*
E-mail:*