"Van Oers Corporate Finance ontzorgt ons volledig bij overnames"
"Van Oers Corporate Finance ontzorgt ons volledig bij overnames"

Van Management Buy-In tot de grootste tandartsketen in Nederland

Jim Vermeule koos in 2009 voor het ondernemerschap middels een Management Buy-In om vervolgens binnen 4 jaar een meerderheidsbelang te verkopen aan Bencis Capital Partners en samen met hen de onderneming uit te bouwen tot de grootste landelijke tandartsketen. Lees hier het ontwikkelpad hiervan en de ervaringen van Jim Vermeule met Van Oers Corporate Finance.

Management Buy-In

Jim Vermeule had in 2009 een topfunctie bij de multinational Nobel Biocare, maar kreeg de mogelijkheid om zich middels een Management Buy-In in te kopen bij Levident, een organisatie van destijds vijf tandartspraktijken. Daarmee bouwde hij een keten van tandartspraktijken. 

Samen met Van Oers Corporate Finance maakte Jim Vermeule voor de Management Buy-In een business plan voor 5 jaar. De waarde van het bedrijf werd bepaald aan de hand van de Discounted Cash Flow (DCF) methode, maar ook zodanig dat de rente en aflossing in 5 jaar uit de winst konden worden betaald.

Van Oers Corporate Finance heeft Jim Vermeule ondersteund tijdens de onderhandelingen, bij het aantrekken van de overnamefinanciering en bij het opstellen van de contracten.

De eerste maanden na de Management Buy-In plukte Jim Vermeule het laag hangende fruit. Één van de eerste dingen die hij deed, was het heronderhandelen van alle inkoopcontracten. Hij kende de prijsstructuur van alle leveranciers, zijn voormalige bedrijf en concurrenten, immers goed. Hij wist op welke punten hij de contracten scherper kon krijgen. Daarnaast initieerde het opzetten van een eigen groothandel van dentale producten.

Verkoop meerderheidsbelang Tandvitaal Holding

Begin 2011 is Tandvitaal Holding (houdstermaatschappij van onder andere Levident) door overnames gegroeid tot negentien vestigingen en classificeerde zich daarmee tot een van de grotere tandheelkundige ketens in Nederland.

Maar de ambitie reikte verder. Tandvitaal wilde met name door middel van overnames groeien naar een onderneming met ruim honderd vestigingen. Om deze forse groeiambities te ondersteunen en financieren, is gezocht naar een professionele, financieel sterke groeipartner. Van Oers Corporate Finance begeleidde Jim Vermeule en de 2 andere aandeelhouders Boudewijn Salomons en John Gielen van Tandvitaal in dit zoekproces. Er werd een proces opgezet waar met meerdere investeringsmaatschappijen werd gesproken. Uiteindelijk verkreeg Bencis Capital Partners in juli 2011 een meerderheidsbelang in Tandvitaal Holding, waarbij Jim Vermeule aanblijft als algemeen directeur.

Vanaf 2011 gegroeid tot grootste tandardsketen

In de jaren die volgen begeleidt Van Oers Corporate Finance de onderneming bij haar verdere expansie. Onder de holding DentConnect (waar Tandvitaal onderdeel van uit maakt) worden meerdere kleinere en grotere tandartspraktijken en ketens overgenomen.

Zo wordt onder andere van de investeringsmaatschappij Residex de tandartsketen Sanacare overgenomen, worden de 4 praktijken van Klaassen Mondzorg overgenomen en worden de 4 vestigingen van Videnti en Rotal overgenomen. 
 
In 2017 is DentConnect uitgegroeid tot een keten van meer dan 120 praktijken in 5 landen. Vanuit het hoofdkantoor in Oosterhout werkt de onderneming hard om haar groeistrategie verder te verwezenlijken. Van Oers CF ondersteunt de groep bij vele acquisities.

‚ÄčOver de samenwerking met Van Oers Corporate Finance

Om rechtstreeks van Jim Vermeule te vernemen hoe hij de begeleiding van Van Oers Corporate Finance ervaart, kunt u het formulier invullen. We sturen u de contactgegevens dan toe.

Vraag Jim Vermeule naar zijn ervaring
Naam:*
E-mailadres:*