Verkoop belang Bettinehoeve aan Emmi
Verkoop belang Bettinehoeve aan Emmi

Referentie: Verkoop van 60% aandelen geitenkaasproducent Bettinehoeve

Bettinehoeve is in 1982 opgericht door Johan Ewijk, de vader van Sybren Ewijk, de huidige algemeen directeur. Het bedrijf, dat is gespecialiseerd in de productie van verse en gerijpte geitenkaas, heeft momenteel 115 mensen in dienst, verspreid over twee Nederlandse productielocaties en genereerde in 2015 een omzet van circa EUR 40 miljoen. Hiermee is Bettinehoeve de grootste producent van verse en gerijpte geitenkaas van de Benelux.

Dertig jaar geleden was Johan Ewijk een van de eersten die in Nederland begonnen met de productie van geitenkaas. Samen met enkele andere pioniers behoorde hij ook tot de grondleggers van de Nederlandse geitenzuivelindustrie. Tegenwoordig is dit een groeiende markt met kansen voor alle betrokken partijen, zowel voor veehouders als producenten. Het succes van Bettinehoeve is gebaseerd op de ambitie om voortdurend nieuwe nichekansen te genereren via de ontwikkeling van nieuwe producten en markten. Dit heeft geleid tot een zeer gevarieerd aanbod van geitenkaasspecialiteiten, waaronder een gestaag groeiend aantal biologische producten. Bettinehoeve is trots op de sterke band met zijn 45 geitenmelkleveranciers.

De geitenmelkspecialiteiten van Bettinehoeve worden vooral verkocht onder het eigen merk 'Bettine'. De belangrijkste afzetmarkt voor Bettinehoeve is Nederland, waar het bedrijf net iets minder dan 50% van zijn omzet genereert. De belangrijkste exportmarkten zijn UK, Duitsland, Frankrijk, de Scandinavische landen en België.

Emmi

De Europese melkmarkt is in de afgelopen jaren steeds uitdagender geworden. Emmi richt zich op premium- en nichemarkten en is een succesvol exporteur van in Zwitserland geproduceerde premiumproducten zoals Caffè Latte en Kaltbach-kazen. Via buitenlandse dochterondernemingen is Emmi leider in nichemarkten zoals desserts, lactosevrije zuivel, speciaalkazen en geitenmelkproducten. De toenemende populariteit van geitenmelkproducten is vooral gebaseerd op hun gunstige gezondheidseffecten.

In de zomer van 2010 betrad Emmi de internationale markt voor geitenmelkproducten met de overname van de Amerikaanse geitenkaasproducent Cypress Grove Chevre. Emmi breidde zijn activiteiten in dit aantrekkelijke segment in de afgelopen jaren geleidelijk uit: in 2013 nam Emmi een belang van 70% in het Nederlandse bedrijf AVH dairy, dat is gespecialiseerd in de export van geiten- en schapenmelkproducten, en onlangs, in december 2015, nam Emmi het Amerikaanse bedrijf Redwood Hill Farm & Creamery over.

Transactie

Door een belang van 60% te nemen in Bettinehoeve vergroot Emmi zijn aanwezigheid in dit aantrekkelijke groeisegment aanzienlijk. Bovendien versterkt Emmi hiermee zijn netwerken in zowel de geitenmelkmarkt als het biologische segment. Bettinehoeve is al meer dan dertig jaar succesvol op deze markt en is momenteel de grootste producent van verse en gerijpte geitenkaas in de Benelux.

Algemeen directeur Sybren Ewijk van Bettinehoeve hecht veel waarde aan stabiliteit en continuïteit voor zijn bedrijf en daarmee voor zijn melkleveranciers en medewerkers. "Ik ben ervan overtuigd dat Emmi de juiste keuze is voor Bettinehoeve. In de afgelopen drie jaar hebben we met Emmi samengewerkt in een joint venture (Goat Milk Powder B.V.). Emmi is een betrouwbare partner. De belangrijkste reden om te kiezen voor Emmi is dat zij ons stimuleren om door te gaan op de succesvolle weg die we zijn ingeslagen."

Urs Riedener, CEO van Emmi Group, voegt daar het volgende aan toe: "Emmi beschikt nu over een beproefd netwerk van bedrijven die succesvol zijn in de premium- en specialiteitenmarkten. We hebben laten zien dat wij goed zijn in het op lange termijn integreren van pionierende familiebedrijven binnen de Emmi Group. Doordat we de specifieke cultuur van deze bedrijven intact laten, kunnen zij hun marktsucces verder uitbouwen."

Van Oers Corporate Finance heeft de verkopers gedurende het gehele traject begeleid, onder meer bij het bepalen van de waarde van de onderneming, het opstellen van het business plan, de onderhandelingen alsmede het opstellen van de overnamecontracten.

Referenties

Specialisten betrokken bij deze transactie:

Winand Leenaars
Transactiemanager +31(0)6 248 91 977 +31(0)76 53 03 838
Victor Edel
Senior adviseur +31(0)6 345 64 171 +31(0)76 53 03 838