Verkoop van de grossiersgroep APS aan Sator
Verkoop van de grossiersgroep APS aan Sator

Referentie: Van Oers begeleidt de verkoop van grossiersgroep APS aan Sator

APS is in 1947 opgericht en inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevende en servicegerichte grossiersgroep van auto-onderdelen, autobanden en velgen, gereedschappen, equipement voor het garagebedrijf en mobiele communicatiesystemen. Tot de groep, die werk biedt aan 136 medewerkers, behoren de tien vestigingen van APS in Breda, Tilburg, Waalwijk, Oosterhout, Roosendaal, Bergen op Zoom, Dordrecht, Rotterdam, IJsselstein en Houten.

Sator

Sator Holding is de moedermaatschappij van meerdere distributiebedrijven van automaterialen en gereedschappen. Sator is een jong bedrijf dat in 2005 tot stand kwam door een fusie van de "Van Heck Group" en een drietal bedrijven die in dezelfde sector actief waren.

Eind 2014 Sator schudde grossiersland wakker door tegelijkertijd 5 grossiers (Cartal-Rijsbergen, Heuts, Primaparts, Slager en Veam) over te nemen die gezamenlijk een omzet van circa 180 miljoen vertegenwoordigen.

Om het succes van APS naar een nog hoger plan te kunnen brengen zochten de aandeelhouders van APS aansluiting bij een strategische partij, die met een sterk netwerk van eigen vestigingen en partnergrossiers de garagebedrijven in Nederland optimaal kan bedienen. Sator bleek hierin de beste strategische fit te zijn.

Met de acquisitie van APS komt het aantal vestigingen van het grossiersnetwerk van Sator op 87. In de regio’s waar APS actief is opereren eveneens vestigingen van Slager, Tielman en Primaparts. Op termijn zullen mogelijkheden tot integratie en efficiencyverbetering worden onderzocht.

Peter van Loenhout (algemeen directeur van APS):

“De golf van fusies en overnames heeft de internationale, maar ook de nationale aftermarket de afgelopen jaren in een hoog tempo en structureel veranderd. Voor ons als management en aandeelhouders was het dus niet zozeer de vraag of we zouden moeten verkopen, maar vooral aan wie. Na een brede oriëntatie werd ons duidelijk dat een overname door Sator de continuïteit van de onderneming zou waarborgen. De visie van Sator op de vereiste schaalgrootte en de ontwikkelingen in de markt sluit nauw aan op de onze. Daarom zien wij de toekomst voor het bedrijf en haar medewerkers met vertrouwen tegemoet. Als managementteam zijn wij ervan overtuigd dat de overname van ons bedrijf door Sator goed is voor zowel de klanten als medewerkers.”

Adriaan Roggeveen (directielid van Sator):

“De overname van APS zien wij als een enorme versterking van onze organisatie en kerncompetenties. De inbreng van APS in ons netwerk is voor ons van groot belang. De kennis en ervaring van APS op het gebied van werkplaatsconcepten, opleidingen, diagnose, elektronica en mobiele communicatie betekent een belangrijke en kwalitatieve versterking van ons netwerk, die ook op onze bestaande vestigingen z’n impact zal hebben. Wij pretenderen alleen succesvolle bedrijven met sterk management over te nemen. APS voldoet volledig aan dat profiel. Het huidige management bestaande uit de heren Marco Brinkers (commercie), Toine Brouwers (operations) en Frank Lips (financiën) zal dan ook aanblijven om de integratie van APS binnen ons netwerk uit te voeren en heel belangrijk, het bedrijf verder uit te bouwen. Algemeen directeur Peter van Loenhout zal na een gebruikelijke overdrachtsperiode het bedrijf verlaten.

Transactie

Van Oers Corporate Finance is reeds enkele jaren als adviseur betrokken bij strategische- en overnamevraagstukken van APS. Bij de verkoop aan Sator begeleidde Van Oers Corporate Finance het gehele proces: van het benaderen van de strategische kopers tot en met het opstellen van de overnamecontracten. 

Vragen?

Stel ze aan de adviseur die deze verkoop heeft begeleid:

Vraag onze klant naar zijn ervaring

Referenties bedrijfsverkoop