Verkoop van Henningsen Nederland aan Ariake Japan
Verkoop van Henningsen Nederland aan Ariake Japan

Referentie: Van Oers begeleidt bij de verkoop van Henningsen Nederland

Henningsen Nederland is in 1984 opgericht als een dochtervennootschap van het Amerikaanse Henningsen Foods. Henningsen Nederland is een specialistisch en een vooraanstaand producent van gedroogde vleespoeders en -korrels die wereldwijd in talloze producten verwerkt worden. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan droge soepen, sauzen, bouillonblokjes, babyvoeding, diervoeding en snacks. De afnemers bestaan uit grote toonaangevende multinationals, food-concerns en smaakstoffenfabrikanten. Henningsen Nederland behoort wereldwijd tot één van de grotere spelers in haar marktsegment.

In 1989 is het bedrijf overgenomen door het Japanse QP, de grootste producent van mayonaise in Japan. Toen QP in 2008 besloot om Henningsen Nederland in de etalage te zetten, heeft Van Oers Corporate Finance het management geadviseerd en begeleid bij de Management Buy-Out. In de jaren na de Management Buy-Out heeft de onderneming een mooie groei gerealiseerd.

De transactie

In 2013 heeft Van Oers Corporate Finance de vier aandeelhouders begeleid bij de verkoop van Henningsen Nederland aan Ariake Europe N.V., een dochtervennootschap van het Japanse beursgenoteerde Ariake Japan. Van Oers Corporate Finance heeft de verkopers gedurende het gehele traject begeleid, onder meer bij het bepalen van de waarde van de onderneming, het biedingsproces, de onderhandelingen alsmede het opstellen van de overnamecontracten.

Uiteindelijk is door circa tien partijen een bod uitgebracht. “De grote uitdaging in een dergelijk traject is om een koper te vinden waar iedere aandeelhouder afzonderlijk een goed gevoel bij heeft. Zeker wanneer twee aandeelhouders na de beoogde verkoop aan de onderneming verbonden willen blijven, hoeft dit niet altijd de partij te zijn die de hoogste bieding doet”. Mede door de strategische synergiën en de focus op kwaliteit werd deze koper uiteindelijk gevonden in het Japanse en beursgenoteerde Ariake.

Ariake Japan is een beursgenoteerde onderneming actief in de voedingsmiddelen- en ingrediëntenmarkt. De onderneming realiseert een jaarlijkse omzet van meer dan Eur 200 miljoen. Ariake Japan is een toonaangevende onderneming op het gebied van natuurlijke ingrediënten afkomstig van onder meer kip, varkensvlees en rundvlees. Haar producten worden andere toegepast als basis voor soep en instant noedels.

Vragen?

Stel ze aan de adviseur die deze verkoop heeft begeleid:

Vraag onze klant naar zijn ervaring

Referenties bedrijfsverkoop