MKB verwacht zeer winstgevend jaar

05-10-2016

Het MKB is zeer optimistisch over de toekomst. Bijna 60 procent van de kleine en middelgrote ondernemingen verwacht dit jaar méér te verdienen dan in 2015. Slechts 1 op de 10  verwacht een daling. Dat blijkt uit de jaarlijkse MKB Marktmonitor van uitzendbureau Unique. Bron: Unique MKB Marktmonitor


 


Het optimisme straalt van deze resultaten af. Het MKB verwacht goede resultaten, zowel dit jaar als voor 2017
Bijna 1600 MKB-bedrijven zijn voor het onderzoek ondervraagd door Motivaction. Duidelijk is dat de economische crisis definitief voorbij is.  In 2015 realiseerde ruim vijf op de tien van de onderzochte kleinere bedrijven een kleine tot flinke omzetstijging. Bij een vijfde bleef de omzet stabiel, terwijl één op de zes een daling moest slikken.

Voor dit jaar verwachten MKB-ondernemers nog betere resultaten. ,,Het optimisme straalt van de uitkomsten af. Zowel voor dit jaar als daarna," constateert Loes Dingemans, directeur van uitzendbureau Unique, dan ook. Uiteraard zijn er verschillen per sector. Zo lopen de horeca en de detailhandel zeer goed, consumenten houden de hand niet langer op de knip, zoals jarenlang het geval was.

Wel rekenen ondernemers in de bouw en logisistiek op wat minder groei. ,,Bij economisch herstel begint het bij de kleinere uitgaven in de horeca en winkels," analyseert Dingemans. ,,De grote bestedingen en investeringen, bijvoorbeeld in de bouw, volgen als laatst."

Nieuwe producten
Dat de logistiek er eveneens minder uitspringt, komt door de voortdurende kostendruk daar. ,,Consumenten verwachten dat producten goedkoop zijn en direct worden bezorgd, maar weigeren hier veel voor te betalen. Webshops proberen de kosten daarom zo laag mogelijk te houden."  

Om de verwachte omzetstijging te halen komt 42 procent van de MKB-bedrijven met nieuwe producten en diensten, 36 procent boort nieuwe markten aan. Slechts een derde hoopt de kosten verder te reduceren.  Een probleem in het MKB is nog de financiering, banken houden vaak de hand op de knip. Ook dat blijkt uit het onderzoek. ,,We zien dat bedrijven graag meer investeren dan mogelijk is."  

Door de goede prestaties ontstaat een druk op goed personeel in het MKB,  ziet Unique. ,,Twee jaar terug waren werknemers blij dat ze een baan hadden, nu kunnen ze kiezen. Ondernemers moeten extra hun best doen om talentvol personeel te krijgen en aan zich te binden."  

Motor
De 1,5 miljoen ondernemingen in het MKB - bedrijven van 250 mensen en minder - vormen de motor van de economie. Samen zijn ze goed voor 70 procent van alle werkgelegenheid.

Voorbereiden op toekomstige bedrijfsopvolging?
Heeft u de afgelopen jaren wegens tegenvallende resultaten wellicht uw bedrijfsopvolgingsplannen uitgesteld en spelen de gedachten van verkoop weer door uw hoofd? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.

Terug

Winand Leenaars
Transactiemanager +31(0)6 248 91 977 +31(0)76 53 03 838