FD MORGEN: 'Hoe kunnen we andere markten betreden?'

14-02-2016

In Crowdcoaching reageren ondernemers en adviseurs op vragen van ondernemers. De ‘crowd’ wordt gevormd door FD-lezers en de mentoren achter het ondernemersplatform NLGroeit, waaronder Van Oers Corporate Finance.

 

De gestelde vraag

Foto

Wij zijn een bureau voor branding en marketingcommunicatie Al jaren een absolute specialist in vastgoedcommunicatie. Geraakt door de crisis hebben we een periode van krimp en stabilisatie achter de rug. Nu is het weer tijd voor groei. Daartoe willen we ook andere markten betreden. Dit gaat gestaag, maar niet snel genoeg. Hoe kunnen we dit proces versnellen zonder uitgebreid track record? Foto

Frederieke Baars, eigenaar FPW

 

Creëer actief een track record

Probeer zo snel mogelijk een track record op te bouwen en deze commercieel vorm te geven. Dit track record kan bijvoorbeeld worden opgebouwd door aanpalende diensten/markten bij bestaande klanten aan te bieden. Bij deze klanten is het vertrouwen reeds aanwezig en hiermee kunnen referende case studies worden gebouwd, die bij prospects binnen andere aanpalende markten als track record kunnen worden ingezet. Pas op dat je niet in de valkuil valt van te veel, te snel en alles tegelijkertijd willen doen. Gestage maar kwalitatief bestendige groei is in mijn ogen veel (meer) waard.

Jerry van Leent, adviseur, Van Oers Corporate Finance

Ga lunchen met je ‘ambassadeurs’

Gebruik de kracht van de ambassadeur! Als je te ver van je core business gaat, kost het bijna net zoveel energie als het starten van een nieuw bedrijf. Toen ik je vraag las, dacht ik aan een lunch die ik had bij een grote bank. Een bevriende ondernemer belde me enthousiast en overtuigde me om mee te gaan. Deze ambassadeurslunch was een groot succes. Zonder dat de bank daar (ogenschijnlijk) moeite voor hoefde te doen, werden prospects op een aangename manier overtuigd van de plussen van deze bank. En dan is het voor een bank lastiger om zich te onderscheiden dan voor een bedrijf als FPW. Daarom zou ik direct een ambassadeurslunch optuigen, met jullie meest gewaarde en enthousiaste klanten. Laat ze hun goede relaties uit aanpalende branches meenemen en laat ze de lunch ervaren als een feest.

Maak snelheid met overnames

U kunt snelheid brengen in het betreden van andere markten door het fusie - en overname traject in te gaan. Op het gebied van vastgoed zullen er ongetwijfeld spelers in de markt zijn die net als u geraakt zijn door de crisis. Bij die partijen ligt wellicht samenwerking voor de hand. Op het gebied van branding en marketingcommunicatie zullen zich zeer interessante partijen in de markt voordoen. Actief juist in andere gebieden dan het vastgoed. Bij hen kunt u wellicht denken aan overnames. Op deze wijze zult u de crisis snel achter u laten en een mooie toekomst tegemoet gaan.

Laat anderen het terrein verkennen

Onder meer de structureel veranderde positie van reclamebureaus noodzaakt tot een wijziging in uw marketingstrategie. Potentiële klanten verwachten een mix van professionaliteit, traditie, nieuw elan, lef en aantoonbare, meetbare resultaten. Aanvullend op de eigen expertise van de opdrachtgevers. Dat is het gevoel dat voor het voetlicht gebracht en bewezen moet worden. De uitdaging ligt in het aanbrengen van een evenwichtige focus op de, zorgvuldig te selecteren en te betreden, nieuwe markten. Groei realiseert u met volle inzet voor uw bestaande klanten en het waarmaken van uw eigen propositie. Zorg voor ambassadeurs die in de verschillende (deel)markten zorgen voor aanbeveling van uw bureau. Beloon hen daarvoor met extra dienstverlening tegen een meer dan aantrekkelijk tarief.

Terug

Adviseur betrokken bij deze bijdrage: