FD: Geitenkaasmaker Bettinehoeve in buitenlandse handen

05-02-2016

De Brabantse geitenkaasproducent Bettinehoeve komt in buitenlandse handen. Het Zwitserse zuivelconcern Emmi verwerft een belang van 60% in het familiebedrijf uit Etten-Leur.

Dit hebben betrokken partijen woensdag bekendgemaakt. Met de overname krijgen de Zwitsers meer greep op de internationale markt van geitenmelk. Producten die gebaseerd zijn op geitenmelk winnen aan populariteit vanwege gunstige gezondheidseffecten.

Bettinehoeve is naar eigen zeggen de grootste producent van verse en gerijpte geitenkaas in de Benelux. Het in 1982 opgerichte bedrijf boekte vorig jaar met 115 medewerkers een omzet van circa €40 mln. De onderneming beschikt over twee productievestigingen en verwerkt dagelijks 150.000 liter geitenmelk, afkomstig van 45 geitenmelkleveranciers.

Goat Milk Powder

Bettinehoeve en het Zwitserse Emmi zijn geen onbekenden van elkaar. Sinds drie jaar werken zij samen in een joint-venture, Goat Milk Powder, dat zich toelegt op de productie van geitenmelkpoeder en weiproteïneconcentraat.

Emmi verwacht dat de overdracht van aandelen in Bettinehoeve deze maand wordt beklonken. Er worden geen mededelingen gedaan over de aankoopprijs. Emmi staat te boek als de grootste melkverwerker van Zwitserland. Het concern telt in eigen land 25 productievestigingen en boekte in 2014 een omzet van Zfr 3,4 mrd.

Cypress Grove Chevre

In de zomer van 2010 betraden de Zwitsers de internationale markt voor geitenmelkproducten met de overname van de Amerikaanse geitenkaasproducent Cypress Grove Chevre. In vervolg daarop werd in 2013 een belang van 70% verworven in het Nederlandse AVH dairy, gespecialiseerd in de export van geiten- en schapenmelkproducten. Dit bedrijf is betrokken bij de genoemde joint-venture Goat Milk Powder.

Emmi deed afgelopen maand nog een volgende stap met de acquisitie van het Amerikaanse Redwood Hill Farm & Creamery.

Van Oers Corporate Finance

Alexander den Boer en Winand Leenaars hebben de aandeelhouders van Bettinehoeve geadviseerd en ondersteund bij het opstellen van het informatiememorandum, het voeren van de onderhandelingen met Emmi, het aanleveren en toelichten van informatie tijdens het due diligence en de coördinatie van de overnamecontracten samen met de transactieadvocaten.

Terug

Winand Leenaars
Transactiemanager +31(0)6 248 91 977 +31(0)76 53 03 838