Economisch herstel en lage rente jagen overnamemarkt mkb aan

20-01-2016

Het heeft even geduurd, maar na een periode van slapte zit het aantal overnames van mkb-bedrijven in Nederland duidelijk weer in de lift. En de verkoopkoorts houdt komend jaar aan, voorspellen bemiddelaars die fusies en overnames begeleiden, de zogeheten dealmakers. Ze zeggen veel opdrachten in de pijplijn te hebben vanwege de toegenomen verkoopbereidheid. 

Dat blijkt uit een rondgang van het FD langs dealmakers voor het midden- en kleinbedrijf. De benaderde kantoren, tezamen goed voor enkele honderden deals per jaar, constateren dat het fusie- en overnameklimaat verbetert. Er worden meer verkoopmandaten afgegeven dan een jaar geleden.

Fietswinkelketen Hans Struijk kwam vorig jaar in Belgische handen. Kenners zien opvallend veel buitenlandse belangstelling voor het Nederlandse mkb. (Foto: Peter Boer)

Drijvende kracht

De toegenomen verkoopactiviteit is het gevolg van een combinatie van factoren: het economisch herstel in West-Europa, licht gestegen verkoopprijzen en veel interesse van de zijde van private-equitybedrijven. Bovendien: geld is goedkoop door de aanhoudend lage rente. Iedereen is op zoek naar rendement, klinkt het in de sector.

Mooiste deal 2015

De Dutch Corporate Finance Association, een landelijke vereniging van ruim 200 financieel dienstverleners, reikt vandaag voor de derde keer de Deal of the Year Award uit, een onderscheiding voor betrokkenen bij ‘de mooiste Deal van het Jaar’.

Wat valt er op dit jaar? Van de drie genomineerde deals (namen zijn nog onbekend) ging het in twee gevallen om buitenlandse kopers, een uit Japan en de ander uit de Verenigde Staten. Vorig jaar ging de prijs naar de managementbuy-out van Uniekaas.

Vooral durfinvesteerders beschikken daardoor over diepe zakken, zeggen meerdere dealmakers. ‘Financierbaarheid is geen belemmering meer voor grotere kopers’, constateert Alexander de Boer van Van Oers Corporate Finance. Hij noemt het een goede tijd om een mkb-bedrijf te kopen of te verkopen. ‘Er is veel interesse. Van private-equitybedrijven, die over meer geld beschikken dan ooit tevoren, en van strategische partijen die groei nastreven.’

Gerechtsdeurwaarders

Een voorbeeld van een sector waar veel overnames plaatsvinden, is payrolling. Een van de grotere marktspelers, Payroll Select, is een actieve koper en wordt daarbij geholpen door een financiële investeerder. ABN Amro Participaties. Ook installatiebedrijven, gerechtsdeurwaarders en dierenklinieken blijken gewild. Maar dat geldt zeker niet voor alle bedrijven. Retail gaat moeizaam.’ Ook voor aannemers is er weinig animo, zeggen de dealmakers.

Ook al ontbreken precieze cijfers over het aantal transacties nog, de prognoses voor de korte termijn gaan uit van veel deals. Of het herstel aanhoudt, is maar de vraag. Dealmakers zijn nog voorzichting over de tweede helft van 2016. Hij waarschuwt dat de groeivertraging in China, de inzakkende olieprijs en terreurdreiging een negatieve uitwerking hebben op de economie. ‘Het sentiment kan zo weer omslaan.’

Fusies en overnames mkb: wat zijn de trends?

Bemiddelaars zien de verkoopbereidheid van mkb’s dit jaar toenemen. Drie ontwikkelingen vallen daarbij op: de opmars van private equity, veel interesse vanuit het buitenland en managers die zich bij bedrijven inkopen.

Private equity: Payrollbedrijven en tandartsen

Een van de opvallendste trends is de betrokkenheid van durfinvesteerders bij veel transacties in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. Private-equitybedrijven zijn actieve kopers. Soms is het initieel, soms gaat het om overnames door bedrijven die zij al in portfolio hebben.

Zo helpt ABN Amro Participaties directeur en grootaandeelhouder Rick Simons van Payroll Select bij zijn expansietocht in Nederland. De participatiemaatschappij is sinds 2014 aandeelhouder. Payroll Select uit Zutphen deed in korte tijd maar liefst vier aankopen.

Een payrollbedrijf neemt voor een klant de volledige salarisadministratie van een werknemer over, alsook de registratie van ziekteverzuim en andere personeelszaken. Private-equitybedrijven hebben het oog laten vallen op deze sterk versnipperde Nederlandse markt. Ook Tentoo, een andere grote speler in payrolling, weet zich verzekerd van de steun van een financier, investeringsmaatschappij De Hoge Dennen.

Bencis Capital Partners heeft sinds vier jaar een meerderheidsbelang in DentConnect, dat is uitgegroeid tot een van de grootste tandartsketens van Nederland. Het bedrijf van ondernemer Jim Vermeule kocht onder meer Smile Clinic, een regionaal opererende branchegenoot. DentConnect is uitgegroeid tot een keten van meer dan 45 praktijken en heeft landelijke ambities.

Buitenlandse kopers: Fietswinkels voor Belgen, lasers voor Duitsers

Fusie- en overnamespecialisten signaleren opvallend veel buitenlandse interesse voor Nederlandse mkb-bedrijven. Landsgrenzen spelen nauwelijks meer een rol en de Nederlands infrastructuur — internetgebruik, opleidingsniveau, bereikbaarheid en huisvesting — worden internationaal geroemd.

De fietswinkels van Hans Struijk werden in de etalage gezet. Afgelopen zomer kwam de keten van winkels in Belgische handen. Investeerder NPM Capital en directeur Bastiaan Hagenouw verkochten de onderneming aan het Belgische familiebedrijf Fiets. Hans Struijk telt vijftien vestigingen en boekt een jaaromzet van €20 mln. Het ging bij de verkoop aan de Belgen uitsluitend om de fietswinkels. Het onlinebedrijf Fietswinkel.nl. blijft in handen van Hagenouw en NPM.

De koper Fiets is een familiebedrijf met het investeringsfonds Vermec als minderheidsaandeelhouder. Door de overname groeit Fiets! door naar 26 winkels en een kleine €40 mln omzet.

Van Oers Corporate Finance vond voor Cepro International een nieuwe eigenaar. Het Zweedse Indutrade nam voor een onbekend bedrag een meerderheidsbelang in deze groothandel uit Rijen over van directeur Guus Haagh. Cepro legt zich toe op inrichting van laswerkplaatsen en levering van beschermende uitrusting.

Managementbuy-in: De start-upfase voorbij

Ondernemers die met succes hun (eerste) bedrijf hebben verkocht, staan soms voor een lastige keuze. Gaan ze genieten van hun rijkdom of zetten ze de opbrengst in als startkapitaal voor de aankoop van een nieuw, bestaand bedrijf? Veel dertigers en veertigers kiezen voor de laatste optie en melden zich als aspirantkoper bij een fusiebemiddelaar. Ook ervaren managers volgen dit pad.

Fusie- en overnamebegeleiders zien een toenemend aantal managementbuy-ins in het Nederlandse mkb. Een directeur van buiten die de bestaande directie opvolgt en (mede)eigenaar van het bedrijf wordt. De kans op slagen is het grootst daar waar de eigenaar geen opvolger heeft binnen het familiebedrijf.

Terug

Adviseurs betrokken bij dit artikel: