Controlled auctions: maximale verkoopopbrengst onder goede voorw

28-11-2012

Nu de activiteit op de fusie- en overnamemarkt weer begint aan te trekken, strategische kopers hun interne financiƫn terug op orde hebben en participatiemaatschappijen weer op overnamepad zijn, is ook de controlled auction weer steeds meer in trek. Een controlled auction is simpel gezegd een biedingsproces waarbij een verkoper zijn onderneming gelijktijdig te koop aanbiedt aan meerdere kandidaat-kopers. Het is een proces dat de verkoper in staat stelt om zijn verkoopopbrengst en verkoopvoorwaarden zo goed mogelijk te kunnen maximaliseren.

Het gebeurt regelmatig dat een ondernemer –die mogelijk al met de gedachte speelde- in een overnametraject rolt, doordat hij benaderd wordt door een geïnteresseerd koper. Deze potentiële koper hoeft echter niet de beste partij te zijn. Het is daarom verstandig om eerst de markt helder in kaart te brengen en goed stil te staan bij andere mogelijk geïnteresseerde partijen.

Probeer hierbij breed te denken en u niet te beperken tot directe concurrenten. Denk bijvoorbeeld aan branchegerelateerde ondernemingen, maar ook aan participatiemaatschappen en -afhankelijk van de omvang van uw onderneming- aan MBI-kandidaten. Participatiemaatschappijen kunnen uw onderneming mogelijk integreren met andere ondernemingen in hun portefeuille en zijn daardoor bereid een strategische prijs te betalen.

Het is belangrijk om de potentiële kopers goed te screenen. Ga na of de kandidaat-koper open staat voor acquisities en of zij beschikt over voldoende financiële middelen. Probeer het op voorhand uitsluiten van partijen zo veel mogelijk te vermijden. Kopers kunnen uit de meest onverwachte hoek komen.

Om een optimale marktwerking te creëren, dienen voldoende partijen te worden benaderd. Benader echter ook niet te veel partijen. U wilt immers niet aan de grote klok hangen dat u overweegt uw onderneming te verkopen. Wanneer een selectie van geïnteresseerde kandidaat-kopers is gemaakt, kan het biedingsproces in gang worden gezet. Het is hierbij belangrijk dat de kandidaat-kopers gelijktijdig benaderd worden en van dezelfde informatie worden voorzien. De kandidaat-kopers worden vervolgens uitgenodigd om voor een bepaalde datum een bieding uit te brengen.

Het is belangrijk dat de kandidaat-kopers op de hoogte worden gebracht van het feit dat meerdere partijen uitgenodigd zijn om een bieding uit te brengen. Allereerst heeft dit doorgaans een prijsopdrijvend effect. Daarnaast verhoogt dit de snelheid van het biedingsproces.

Een ideale situatie zou zijn wanneer men circa drie tot vier serieuze biedingen ontvangt. Deze biedingen kunnen vervolgens vergeleken worden op basis van de prijs, betalings- en verkoopvoorwaarden. Het is uiteindelijk afhankelijk van uw voorkeuren met welke partij het traject verder in gangwordt gezet. 

Uw onderneming verkopen kunt u maar één keer. Het is daarom belangrijk dat u een goed gevoel heeft bij de kopende partij, de verkoopopbrengst en de verkoopvoorwaarden. Een controlled auction biedt u die mogelijkheid.

Terug

Auteur van dit artikel: