Turkse ondernemer steekt miljoenen in zijn Brabantse kaasfabriek

02-11-2015

Op goed geluk begonnen en nu marktleider in zachte witte kaas

Serif Aktürk wist helemaal niets van kaas maken toen hij begin jaren negentig bij de lokale bank aanklopte voor een lening om een kaasfabriek te beginnen. ABN Amro zag het wel zitten en hielp de jonge Turkse machinebouwer op weg. Nu is hij de grootste Europese producent van witte kaas - type feta - en gaat hij tientallen miljoenen investeren in zijn Brabantse fabriek om de productie nog eens te verdrievoudigen.

Kaasmakerij Ozgazi (Foto: Kees Beekmans/Verbeeld)
 

Aktürk (57) is een gedreven man. Hij vertelt uitvoerig hoe hij als jonge man, afgestudeerd aan de technische universiteit van Aken, naar Nederland kwam en op zoek ging naar een baan. Die vond hij niet en daarom besloot hij maar zelf wat op te zetten. Hij begon een schoonmaakbedrijf in Zaanstad, dat hij na een aantal jaren weer verkocht.

Banklening

Daarna stapt de beginnend ondernemer op goed geluk in de bereiding van een zachte witte kaas die populair is onder Turken. ‘Ik had geen idee hoe die kaas precies werd gemaakt’, zegt hij terugblikkend op de pioniersjaren. Maar uit de eerste berekeningen die hij maakt, komt naar voren dat er veel geld mee is te verdienen. Hij gaat op onderzoek uit bij kaasmakers en machinebouwers in Nederland en Duitsland. Om de start van zijn bedrijf te financieren, heeft hij een lening van de bank nodig, naast wat eigen geld.

ABN Amro heeft vertrouwen in de plannen van Aktürk en geeft hem tot driemaal toe een lening voor de aanschaf van machines, tanks en de inkoop van grondstoffen. Als de inkoop van melk veel duurder blijkt dan verwacht en zijn inkomsten veel lager zijn, stokt zijn plan even. ‘De bank bleef me gelukkig steunen. Ze zeiden dat het goed was dat ik ze de waarheid vertelde over de tegenvallers.’

Wel eist de bank, die dan al enkele tonnen in het kaasproject had gestoken, meer zekerheden. ABN Amro wordt tijdelijk voor 15% eigenaar van het bedrijf. Aktürk koopt de bank na zes jaar weer uit voor een bedrag van zes ton.

Prima kaasinstallatie

De kaasmakerij slaat aan. Het bedrijf verhuist naar Sliedrecht en Aktürk koopt uit een faillissement in Duitsland voor weinig geld een prima kaasinstallatie. Hij lost de nog uitstaande leningen van de bank af en breidt zijn productie snel uit. De hoofdvestiging komt in Etten Leur

Het verdwijnen van de Europese melkquota, begin april, lijkt gunstig uit te pakken voor Aktürk

Kaasmakerij Özgazi maakt tegenwoordig 50 ton kaas per dag. Het gaat om een feta-achtige kaas van koeien-, schapen- en geitenmelk, in blik of plastic verpakking. Dagelijks arriveren er zeven tankwagens met melk op het bedrijfscomplex. Zijn twee zoons zijn ook werkzaam in het familiebedrijf dat met circa 40 mensen bijna volcontinu fetakaas en blikken verpakkingen produceert.

Aktürk is er naar eigen zeggen in geslaagd op industriële manier grote hoeveelheden witte kaas te produceren. Zijn fabrieken kunnen zeven dagen in de week draaien, met relatief weinig personeel. Zijn jaaromzet schommelt rond de €55 mln, waarvan een klein deel afkomstig is van zijn blikkenverpakkingenfabriek die hij ook aan derden levert.

Gazi

Hij produceert overwegend voor de Duitse markt waar veel van oorsprong Turkse bewoners zijn kaas kopen. Zijn grootste klant is de Duitse groothandel Gazi. Het is ook uit de contacten met die grootverbruiker dat Aktürk besluit nog eens vele miljoenen te investeren in zijn bedrijf.

Serif Aktürk
 

Hij gaat het machinepark helemaal vernieuwen om de kaasproductie nog efficiënter te maken. ‘Straks kunnen we met dezelfde hoeveelheid melk 20% meer kaas produceren. Het wordt de modernste kaasfabriek.’ Hij zal ook andere producten gaan leveren aan zijn overwegend Turkse klanten. Er is veel vraag naar tomatenpuree, heeft hij de afgelopen jaren gemerkt. Straks gaat hij ook yoghurt, ayran en andere kaassoorten produceren.

Verdrievoudigen

De productie van de feta-achtige kaas zal op den duur verdrievoudigen naar 150 ton per dag. Voor de aanschaf van de machines en de nieuwbouw op het bedrijfscomplex is veel geld nodig. Met hulp van Van Oers Corporate Finance heeft hij de financiering inmiddels rond. Het gaat om een investering van circa €30 mln.

Hij hoopt die investering al binnen drie tot vier jaar terugverdiend te hebben, door een betere automatisering van bedrijfsprocessen, door inkoopvoordelen van verpakkingsmaterialen en melk en door een betere verwerking van reststoffen zoals wei.

Melkquota

Het verdwijnen van de Europese melkquota, begin april, lijkt gunstig uit te pakken voor Özgazi. Het melkaanbod is toegenomen en dat maakt de inkoop goedkoper. De ondernemer koopt de helft bij een vaste melkhandelaar, de rest op de spotmarkt.

Aktürk verwacht met de nieuwe machines de omzet binnen enkele jaren al te kunnen verhogen naar €100 mln. Grote risico‘s ziet de ondernemer niet. ‘We hebben natuurlijk concurrenten, in Denemarken en Duitsland, maar die leveren geen kaas in blikken verpakking. De toetredingsdrempel wordt steeds hoger. Feta maken is een echte industrie geworden.’

Geen dividenden

Van de benodigde €30 mln komt voor een deel direct van huisbank ABN Amro, een deel van een leasemaatschappij die met Özgazi een speciaal leasecontract afsloot op de machines en voor een deel uit de eigen middelen van het bedrijf. Dat laatste geeft geen problemen. Aktürk: ‘Ik heb altijd alle winst in het bedrijf gestopt’, zegt hij. ‘We hebben als familie geen dividenden uit het bedrijf gehaald. Ik ben niet een man die per se in grote luxe moet leven. Ik woon in een gewoon huis. De gezondheid van mijn kinderen en kleinkinderen is voor mij belangrijker.’

Zijn enige uitspatting staat op de parkeerplaats. Daar staat een gloednieuwe Mercedes Maybach te glimmen. ‘Dat is echt Turks, hè. Je wilt toch graag in een mooie auto rijden.’

Bekijk hier het originele artikel van het FD.

Terug

 

Adviseurs betrokken bij Kaasmakerij Özgazi:

 

Winand Leenaars
Transactiemanager +31(0)6 248 91 977 +31(0)76 53 03 838