7 vragen en ervaringen over een Management Buy-Out

13-04-2015

Stel u bent onderdeel van een management team van een onderneming waar opvolgingsvraagstukken een steeds prominentere rol om de agenda begint aan te nemen of de onderneming is voornemens om een divisie van de onderneming af te stoten, omdat deze niet meer binnen de kernactiviteit past bijvoorbeeld, of omdat het al maanden rode cijfers schrijft. U hebt er wel oren naar om dit gedeelte over te nemen, maar u vraagt zich af wat er allemaal bij komt kijken.

1. Wat is een management buy-out?

Bij een management buy-out (MBO) koopt een werknemer de huidige eigenaar uit. Deze MBO’er is vaak een manager die dicht bij de eigenaar staat (de ‘tweede man’) of een manager die de leiding heeft over een divisie bij een grootbedrijf.

2. Waarom zou u een management buy-out doen?

U zit wellicht tegen uw plafond, maar bent nog ambitieus genoeg. Hogerop de carrièreladder klimmen binnen het bedrijf lukt niet, behalve als u op eigen benen komt te staan als ondernemer. Wat is dan een beter bedrijf om eigenaar van te worden, dan het bedrijf dat u nu al van binnen en buiten kent?

3. Wat als de eigenaar van de onderneming reeds overweegt om de onderneming te verkopen?

Als manager wordt u vaak eerder dat anderen op de hoogte gesteld van de toekomstplannen van de onderneming. Soms kan het dan geen kwaad om de eigenaar te beïnvloeden. “Vanaf het moment dat ik wist dat de eigenaar voornemens was om het bedrijfsonderdeel af te stoten, moedigde ik TBI Holdings B.V. aan dat een verkoop van Royal Bammens voor beide partijen het beste was”, zei huidig directeur Ronald Free over zijn geslaagde management buy-out. Een slimme strategie die resulteerde in een management buy-out. Bekijk hier de ervaringen van Ronald Fee met betrekking tot zijn Management Buy-Out.

4. Waarom bent u de ideale koper?

De eigenaar zal het bedrijfsonderdeel in eerste instantie het liefst aan een strategische partij verkopen, omdat hij denkt dat die koper de hoogste prijs betaalt. Maar bij overnames speelt de gunfactor een grote rol. U kent de branche, het bedrijf, de klanten en de leveranciers het beste. Bovendien heeft u een voorsprong die iedere strategische koper nooit meer inhaalt; daarboven kan uw goede relatie met de eigenaar kan goud waard zijn.

5. Kunt u een management buy-out financieren?

Waarschijnlijk kunt u de buy-out niet stand-alone financieren. Uw spaarrekening en overwaarde op uw huis zal niet genoeg zijn. Gelukkig financieren banken en investeerders graag een management buy-out, mede doordat u bekend bent met het bedrijf en de branche. Struikelblok kan zijn of u wel ondernemend genoeg bent, want een goede manager is niet altijd een goede ondernemer.

6. Kunt u een management buy-out zelf regelen?

Juist door de emotionele band met de eigenaar heeft u iemand nodig die de deal zakelijk bekijkt. U heeft jarenlang samengewerkt met de eigenaar, maar opeens staan jullie tegenover elkaar met allebei verschillende wensen en voorwaarden. Hoe prettig is het dan om een adviseur te hebben die op het scherpst van de snede onderhandelt als bad guy, zodat uw relatie met de verkoper geen deuk oploopt en hij de overname nog steeds aan u gunt.

7. Wat als de overname mislukt?

Het grote gevaar van een management buy-out waar zowel een koper als verkoper niet op zit te wachten is een mislukte overname. De verkoper is teleurgesteld in de mislukte overdracht en u bent gedemotiveerd omdat uw ‘baas’ u de overname niet gunt. Zorg er dus voor dat zowel koper als verkoper de intentie hebben om de deal te beklinken en staar u niet blind in principes die in het grote plaatje van ondergeschikt belang zijn.

 

Terug