Opvolging van het familiebedrijf

30-03-2015

Bij de opvolging van het familiebedrijf komen veel emoties kijken. De vader wil zijn bedrijf niet loslaten en heeft moeite om de nieuwe generatie een eigen koers te laten varen.

Conflict

Zelfs conflicten, mits hanteerbaar, zijn nog beter dan helemaal niet communiceren over de opvolging. De oude generatie heeft het bedrijf op een bepaalde manier opgebouwd en ziet dat de nieuwe generatie anders is. Wat blijft er over van het bedrijf als we het uit handen geven? Zelfs conflicten zijn dan niet verkeerd. Het is belangrijk om de realiteit onder ogen te zien. Wij zien dat zoons en dochters tegen een denkbeeldige barrière van de vader aanhikken. Er speelt een generatieconflict waarbij ouders de kinderen onderschatten. Maar je kunt dus beter dat conflict aangaan, want uit onderzoek blijkt dat vijf  procent van de familiebedrijven verkocht worden om dat conflict maar te vermijden. Vaders staan in de regel boven de kinderen en de vader wil dat ze die rol accepteren. De zoons willen beter zijn dan hun vader en de dochters beter dan hun moeder.

Binnen de eigen familie

Ideaal is een situatie waarin het zeggenschap van het bedrijf volledig binnen de familie blijft. Verkoop buiten de familie leidt vaak tot teleurstellingen, omdat de zorgvuldig opgebouwde cultuur van het bedrijf verandert en de oud-eigenaren met weemoed naar hun kindje kijken. Dat kan zelfs emotionele problemen opleveren. Kijk dus eerst binnen de familie. Stel dat een zoon redelijk geschikt is, maar een commerciële instelling mist. Bedenk hoe je dat kunt opvangen door cursussen of misschien andere vormen waarbij de nieuwe directie bestaat uit zoon of dochter en een extern persoon met een bepaalde specialiteit. Als eigen zoons of dochters het bedrijf niet over kunnen nemen, kan een ander lid van de familie dat misschien wel.

Terug

Specialist betrokken bij dit artikel: