10 waardevolle tips bij bedrijfsverkoop

19-09-2013

1. Begin op tijd met de voorbereiding van de verkoop. Zorg er bijvoorbeeld voor dat uw onderneming de juiste juridische structuur heeft.

2. Zorg ervoor dat uw onderneming niet volledig afhankelijk van uzelf is. Hoe vaker u met een gerust hart op vakantie kunt, hoe meer uw onderneming waard is.

3. Weet wat uw onderneming reëel waard is. Veel deals lopen vast op een verkeerde waardeperceptie.

4. Cash is king, profit is an opinion. Niet de boekhoudkundig bepaalde winst maar de vrije cashflow is bepalend voor de waarde van een onderneming.

5. Voorkom onduidelijkheid in het verkoopproces. Stel een verkoopmemorandum op.

6. Onderhandelen is niet alleen een zakelijk, maar vaak ook een emotioneel proces. Laat emoties niet de overhand krijgen. Onderhandel objectief.

7. Schakel een overnamespecialist in. Deze behoedt u voor kostbare valkuilen.

8. Maak heldere afspraken en zet deze in iedere fase van het verkoopproces op papier. Veel overnames stranden op verkeerde interpretaties van mondelinge afspraken.

9. Als de intentieovereenkomst is getekend, bent u pas op de helft. Onderschat het due diligence proces en de onderhandelingen over de koopovereenkomst niet.

10. Blijf na de overname niet te lang bij de onderneming betrokken. De koper doet het vaak anders dan u gewend was, en dat confronteert. Altijd.

Terug