Private equity heeft de tandartsenpraktijk ontdekt

28-10-2011

Private equity heeft de tandartsenpraktijk ontdekt. Recent kocht Bencis Capital Partners een meerderheidsbelang in Tandvitaal en kocht NPM Healthcare zich in Samenwerkende Tandartsen Nederland (STN). Van Oers Corporate Finance, Rassers Advocaten en Allen & Overy waren de dealmakers bij de overname van Tandvitaal.


"Tandvitaal groeit mede als gevolg van de vergrijzing", zeggen corporate finance adviseurs van Van Oers Corporate Finance. Volgens de adviseurs zijn er veel tandartsen die moeite hebben een opvolger te vinden voor hun praktijk. "Veel jonge tandartsen werken liever bij een grote praktijk." Grotere praktijken zoals Tandvitaal en STN hebben vaak meer te bieden op het gebied van opleiding en carrièremogelijkheden. De tandarts anno 2011 wil ook vaker parttime werken, maar dat is moeilijk te combineren met een eigen praktijk. Daarnaast is de groeiende vraag naar parttime banen mede het gevolg van de toename van het aantal vrouwelijke tandartsen.
 
STN en Tandvitaal zijn met respectievelijk 300 en 250 man de grootste tandheelkundige instellingen in Nederland. STN ging in 2005 van start, Tandvitaal volgde in 2009. Volgens de adviseurs volgt de Nederlandse markt de ontwikkelingen in Groot Brittannië. Daar zagen de zorgondernemers tien jaar geleden de mogelijke synergievoordelen. In grotere tandheelkundige praktijken kun je ondersteunend personeel efficiënter inzetten en kun je de patiënt meerdere (specialistische) diensten aanbieden.
 
Bencis en Tandvitaal
Advocaat Annelies van der Pauw gaf leiding aan het team Allen & Overy bij het advies aan Bencis Capital Parters. Het verkopende managementteam van Tandvitaal kreeg advies van Van Oers Corporate Finance en van Rassers Advocaten. Tandvitaal-directeur Jim Vermeule kwam in 2009 in contact met de organisatie. Van Oers Corporate Finance begeleidde Vermeule bij de MBI in tandheelkundig bedrijf Levident. De zoektocht naar verdere groeimogelijkheden groei leidde onder meer tot een fusie tussen Levident en de kliniek MTC. Na deze fusie volgden meerdere overnames, voornamelijk door het gezamenlijk gestarte TandEnZorg. Om verder te kunnen groeien is nu Bencis Capital Partners aangetrokken als investeerder.
 
NPM Healthcare en STN
Advocaten Mohammed Almarini en Martine Bijkerk van Houthoff Buruma adviseren private equity bedrijf NPM Healthcare bij de deelname in STN. Ad van Gils en Coos Rijneveld van PwC verzorgen de financial due diligence en Sicco van den Berg van PKF Wallast het fiscaal advies. Samenwerkende Tandartsen is sinds de oprichting in 2005 sterk gegroeid door de overname van bestaande praktijken. Inmiddels heeft het 25 vestigingen verspreid over Nederland. Het bedrijf maakt er geen geheim van dat het nog verder wil groeien. Op de website heeft het er een eigen plekje voor ingericht: "Overweegt u uw praktijk te verkopen, kijk dan voor meer informatie bij 'praktijkovername'"
 
Bron: Overfusies Nieuwsbrief september 2011 nr. 32 - OverFusies.nl
 

Terug